Als het Kwartje Valt….

Bij mij om de hoek zit een klein Turks groenteboertje. Hij verkoopt de beste zachte fetakaas en diverse heerlijke olijven. Op een middag ging ik er heen om boodschappen te doen.
Dit is wat er gebeurde.

Ik loop naar de groenteboer en zie buiten een groot bord waarop staat ‘3 voor 1 euro’. In de kist met het bord liggen rode paprika’s. Dus ik naar de paprika’s en denk nou 3 voor 1 euro neem ik zeker mee. Naast de paprika’s koop ik nog wat andere dingen. Aan de kassa begint de eigenaar van de zaak de paprika’s te wegen.
Ik: “Waarom weeg je de paprika’s, ze zijn 3 voor 1 euro.”
Hij: “Nee, dat is niet waar.”
Ik: “Jawel.”
Hij: “Nee, dat is niet waar.”
Ik zeg, loop even mee, dan laat ik het je zien. Dus wij naar buiten en ik wijs naar het bord boven de kist met paprika’s waarop 3 voor 1 euro staat.
Hij: “Kun je niet lezen? Er staat, maïs 3 voor 1 euro.”
Ik: “Oh, dat zag ik niet. Ik heb de kleine lettertjes niet gelezen. Ik kom in de verte aanlopen en zie alleen de grote letters 3 voor 1 euro staan en in de kist liggen paprika’s.”
Hij verheft zijn stem een beetje en zegt: “Nou, het staat er duidelijk, maïs 3 voor 1, lijkt me duidelijk toch?
Ik: "niet voor mij, ik zie geen maïs. Als er maïs in de kist zat, was het duidelijk voor mij.”

Hij grist geïrriteerd het bord uit de kist en wij gaan terug naar binnen naar de kassa. Hij begint de paprika’s opnieuw te wegen en aan te slaan op de kassa..
Ik: “Nee, die heb je al gewogen en aangeslagen.”
Hij: “Ja, maar jij maakt mij helemaal nerveus met je voor 3 voor 1 euro.”
Ik: “Ok geeft niet, is goed zo, ik neem die paprika’s toch wel.” En op dat moment krijg ik een ‘aha’ momentje, we zitten nu in de blamegame, gaat er door mij heen.
Op het moment dat ik zei, “ok geeft niet, is goed zo, ik neem die paprika’s toch wel” is voor mij de hele kwestie afgedaan. Ik ben klaar om verder te gaan. Maar voor hem is het niet klaar. Hij zit er helemaal in. Opnieuw pakt hij het bord en wijst naar het woordje ‘maïs’ dat klein geschreven staat en hij zegt: “Kijk, staat er duidelijk. Wil je mij failliet hebben terwijl ik al zo goedkoop ben?”

Ik besef dat mijn frequentie zijn emotie onbewust en onbedoeld heeft getriggerd. Waarschijnlijk heeft mijn opmerking hem onbedoeld gekrenkt. Een verkeerd geplaatst bord van zijn kant en het niet goed lezen van het bord van mijn kant heeft een misverstand opgeleverd. Op zo’n moment ben ik blij dat ik kennis heb genomen van het Human Design Systeem. Mijn bewuste mercurius in poort 46.2, de (projectie van de) veeleisende prima donna en mijn onbewuste mercurius in poort 39, provocatie heeft zo zijn effect op sommigen. Voordat ik bekend was met Human Design vroeg ik mijzelf altijd af, wat er toch met die mensen? Wat heb ik gedaan? Ik doe toch helemaal niets? Nu weet ik, het is een frequentie die ik zend. Sommige mensen voelen zich aangevallen of irriteren zich hieraan. Het is vaak niet eens iets wat ik zeg, maar mijn houding. Beheersd blijven in een 'verhitte' situatie of iets luchtig opnemen, kan bijvoorbeeld ook provocerend werken.
Daarnaast heb ik poort 6, de poort van conflict of wrijving. Een hangende poort in een ongedefinieerd centrum is een slapende poort totdat deze via contact geactiveerd wordt. Als je nieuw bent in Human Design en je hoort dat je de poort van conflict hebt in een ongedefinieerd emotioneel centrum, moet je dat als vermijder van confrontaties even verwerken. Ra zei wel eens: “the Gods love a good joke.” Inmiddels kan ik met ze meelachen.

Terug naar de groenteboer. Terwijl hij verhit raakt over of ik hem failliet wil hebben, sta ik als een getuige te kijken naar het verloop van zijn wave. Ik observeer het mechanisme. Ik besef op dat moment hoe de solar plexus motor begint warm te lopen nadat het eenmaal aangezwengeld is. Hij komt op stoom terwijl het voor mij al voorbij is. Naast dat ik de man observeer, zie ik mijzelf rustig blijven en hetgeen hij zegt, trek ik mij niet persoonlijk aan.
Ik besef hoe verschillend mijn respons nu is in vergelijking met hoe ik vroeger gereageerd zou hebben voordat ik bekend was met mijn strategie & autoriteit. Ik weet nog hoe ik voorheen op dit soort situaties reageerde. Als iemand zo tegen mij zou praten, zou ik met hem in de wave gesprongen zijn en gereageerd hebben over waarom hij zo’n poeha maakt over een misverstand óf ik zou mij omgedraaid hebben, de spullen op de toonbank achterlatend en zonder iets te zeggen vertrokken zijn. Maar nu…gebeurde er niets. Niet omdat ik een confrontatie wilde vermijden, maar mijn lichaam was gewoon kalm. Ik betaalde, bedankte en verliet de zaak.

Ik begreep op dat moment wat er bedoeld werd met 'de solar plexus is een motor'. Hij werd getriggerd door wat ik zei. Het bleek een misverstand, dus liet ik het weer rusten. Maar zijn motor was gestart en toen deze eenmaal begon te draaien, ging hij door en viel hij in herhaling. Een motor heeft geen ‘stop’ knop die je zomaar uitzet. Heel anders dan het miltcentrum, dat van het ene, hup, overgaat naar wat anders. Ik realiseerde mij ook waarom de gedefinieerde solar plexus zo krachtig is. De emotionele autoriteit wordt namelijk of aangedreven door een andere motor of kan zich manifesteren via de keel. De definitie van de solar plexus ontstaat of vanuit de adrenaline vanuit de root, de power van het sacraal, de wilskracht van het ego of heeft een directe uitlaat voor de emoties via de keel.

Inmiddels jaren later kom ik af en toe nog steeds bij die groenteboer. Hij heeft goede en slechte dagen maar over het algemeen verloopt onze interactie redelijk beleefd.

Overigens wil ik hier nog aan toevoegen dat er ook situaties zijn waarin ik er wel vol inga. Situaties waar onbeschoft gedrag aan ten grondslag ligt, zijn daar een voorbeeld van. De 21-45 ervaart wrijving op het moment dat het niet met respect wordt bejegend. De 21-45 is een aangeboren opvoeder. Het is erg gevoelig voor respect. Als er geen respect is, kan een conflict ontstaan. Het volgen van je strategie & eigen autoriteit kan ook conflict en confrontatie inhouden. Confrontaties kunnen heel gezond zijn en reinigend werken.