Poort 64, de Poort van Verwarring

Hexagram 64
I Ching: Voor de Voltooiing. Transitie vereist, net als geboorte, een vastberaden kracht voor de doorgang.

Rave I Ching: de poort van Verwarring.
Verwarring hoeft niet negatief te worden opgevat. Verwarring staat voor de druk van een veelheid aan gegevens, data, die moeten worden gefilterd voordat verlichting van de druk ontstaat. De druk van deze poort bestaat uit een vloed van beelden van ervaringen uit het verleden. Het is een visuele poort in de stroom van waarnemen.
Deze poort staat aan het begin van het mentaal abstracte proces.

Poort 64 bevindt zich in het krooncentrum (hoofdcentrum), het centrum van Inspiratie. Het levert brandstof in de vorm van informatie en gegevens aan het Ajna-centrum voor mogelijk bewustzijn, de realisatie in poort 47.

Poort 64 in lijn 6 is mijn persoonlijkheidszon. Op 8 September 2020 om 11:53:46 staat de zon weer exact op hetzelfde punt als destijds op het moment van mijn geboorte op 9 september.

Poort 64.6, Overwinning; de mentale zekerheid die wist dat overwinnen onvermijdelijk was, waardoor de overwinning zoet maar geen reden voor losbandigheid was. De mentale gave om te genieten van de verwarring en diversiteit aan gegevens.
In detriment. Je laten meeslepen in de verrukking van de overwinning kan gevaarlijk zijn. In alle diversiteit aan data is het makkelijk om waakzaamheid en perspectief te verliezen.

Als je een 64.6 ontmoet, kom je niet iemand tegen die je de indruk geeft dat ze in de war zijn. De werkelijke indruk die ze je geven, is dat ze iets weten wat jij niet weet. Dit is de glimlach van de Cheshire Cat. Het is een hele stiekeme glimlach. Mogelijk herinneren ze zich iets dat ze samen met je hebben meegemaakt waardoor ze het gevoel geven dat ze iets weten wat jij niet weet. Dit doen ze altijd. Ze staan achterover en kijken. (Ra in Line Companion).

Ik moet erg lachen om de vergelijking met de Cheshire Cat. Het is heel herkenbaar. Bij deze glimlach denkt een vriendin van mij dat ik haar aan het uitlachen ben. Dat is niet zo. Het is meer een binnenpretje. Waar dat binnenpretje overgaat heb ik nog nooit opgelet. Of ik achterover sta weet ik niet. Wel weet ik dat mijn hoofd iets naar achteren doe als ik een situatie gadesla. Na gelezen te hebben over de glimlach van poort 64 ga ik, de passenger, mijzelf gadeslaan op dit punt. Waar denk ik aan op de Cheshire smile momenten? En wat is mijn houding hierbij? Zo zie je maar, je bent nooit klaar over jezelf te leren en je bewuster te worden over je eigen mechanisme.

Wanneer de 64 hun dromen deelt met anderen, kunnen anderen hun droomsymbolen vormen, zijzelf niet. Zij kunnen op hun beurt anderen weer inspireren om hun dromen te duiden (Ra, in de Line Companion).

In de Rave I Ching zegt Ra: “Als de inprenting van deze poort in je design (lichaam) zit, is het een krachtige droompoort.”

Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat deze poort ook een krachtige droompoort is in de persoonlijkheid. In ieder geval bij mij. We dromen allemaal, maar ik ben mij vaak bewust van mijn drukke nachtelijke avonturen. Soms zijn het scènes van de dagelijkse beslommeringen in een surrealistisch en absurdistisch schouwtoneel en soms zijn het voorspellende dromen in een net zo surrealistische voorstelling.

Naast poort 64 in mijn persoonlijkheidszon heb ik ook de inprenting van de harmonische poort 47, wat het kanaal van abstractie vormt, een design van mentale activiteit en helderheid. Dit maakt dat deze levensstroom 24/7 permanent haar werk doet, dag en nacht. Dit is een mind die speelt en puzzelt met beelden en gegevens totdat er realisatie komt of niet. In het abstracte bestaan geen regels, alles is mogelijk, net als in dromen.

In de tijd dat ik Human Design studeerde om analist te worden, maakte ik vaak collages van de 64 poorten van de I Ching om ze voor mijzelf visueel te maken (zoals deze collage van poort 64).