Het Profiel en de Rollen

De 36 Rollen Vertellen Een Verhaal

Nadat ik Rave Carthography had afgerond, wilde ik mij nog wat meer verdiepen in de genetische inprenting van de rollen die ons gedrag bepalen. Ik vond en vind ons profiel en de rollen daaruit voortkomend enorm fascinerend. Ik schafte het e-boek ‘the 36 roles’ aan via Jovian Archive. Ik houd er niet van om digitaal te lezen dus ging ik naar de bibliotheek en printte het boek uit en liet het bij de copyshop inbinden. Ik hou ervan om in studieboeken te schrijven, stukken te arceren en gewoon te bladeren.

Terwijl ik dook in de studie van het mechanisme van de mens via het Human Design Systeem, volgde een goede vriendin van mij de opleiding Transactionele Analyse aan de TA Academie. Wij kennen elkaar al sinds de middelbare school. Toen wij allebei gingen werken en samenwonen, verloren wij elkaar uit het oog. Ieder ging zijn eigen weg. Toen wij begin 40 waren, kwamen wij elkaar weer tegen en de vriendschap hernieuwde zich. Ik nam haar mee in mijn ontdekkingen over het Human Design Systeem en zij nam mij mee in de wereld van de TA.

In de ongeveer 15 jaar dat wij geen contact met elkaar hadden, waren wij ook niet op de hoogte van elkaars leven.
Af en toe kwam ik haar vader tegen op straat of in een winkel. Ik herinner me de keer nog dat hij tegen mij zei dat zijn dochter weer terug was in Nederland nadat zij in Turkije had gewoond en vroeg of ik al contact had gehad. Ik schudde van ‘nee’ en zei dat ik nergens van af wist. Het duurde echter nog een paar jaar voordat wij elkaar weer tegenkwamen.

In de tijd dat zij studeerde aan de TA Academie was er 1 thema dat haar bijzonder bezighield en waar zij via de TA sessies de vinger achter probeerde te krijgen. Het betrof een man die zij had leren kennen in Turkije waar zij met haar toenmalige vriend op vakantie was.
Zij vertelde dat zij alles in Nederland achter zich had gelaten om naar Turkije te gaan voor deze man. Daar had zij een baan gevonden als reisleidster en woonde zij op een kamer in een pension. Zij vertelde dat zij een relatie had gehad met deze man en dat hij haar financieel helemaal had uitgekleed. Getraumatiseerd door hetgeen ze had meegemaakt, kwam zij terug naar Nederland. Terug in Nederland bleef hij haar op afstand nog steeds lastigvallen en bleef zij nog steeds geld overmaken aan hem totdat de hele erfenis van haar moeder erdoor heen was gejaagd. Tijdens TA bijeenkomsten en sessies probeerde ze dit trauma te verwerken. Echter op de momenten dat het te dichtbij kwam, kapte ze de sessies af.

Ondanks dat ik nog niets wist over de poorten in de Bodygraph, de incarnatiekruizen en ook de kanalen nog niet op mijn duimpje kende, had ik al wel door dat je door te kijken naar de profielen en de rollen van het menselijk gedrag al heel veel kon ontcijferen over de interactie tussen mensen onderling. Ik vroeg haar of ze het goed vond als ik naar de situatie zou kijken vanuit het mechanisme van de rollen volgens het Human Design Systeem zonder dat zij daarbij nog eens haar verhaal hoefde te vertellen en te herbeleven. Ik had alleen de geboortegegevens van hen beiden nodig zodat ik aan het werk kon. Aan de hand van hun profiel ging ik met mijn e-book van de 36 rollen de situatie ontleden.

Terwijl ik aan het werk was met beide profielen, ontvouwde zich het verhaal via de collectieve, individuele en tribale rollen. In een paar zinnen samengevat werd mij duidelijk dat zijn afstandelijkheid de femme fatale in haar had wakker gemaakt. De femme fatale wilde hem verleiden en koste wat het kost veroveren. De opportunist maakte er misbruik van en uiteindelijk verliet zij het toneel in de rol van de martelaar.

Deze rollen gelden voor ieder uniek wezen. De rollen staan los of ze in jouw lichaamsgrafiek gedefinieerd zijn of niet. Ze gelden voor iedereen. Poort 7 is bijvoorbeeld zo'n rolpoort. Dit is de rol van het Zelf in interactie met de ander. De 1e lijn van poort 7 heet de autoriteit. Heb jij poort 7 niet gedefinieerd of ingeprent in jouw geboortekaart, maar heb jij wel de 1e lijn in je profiel, dan is de autoriteit wel jouw rol in interactie met de ander.

Opgewonden over wat de analyse van de rollen had blootgelegd, vertelde ik mijn vriendin over wat zich onder de oppervlakte had afgespeeld. Ze luisterde en reageerde vervolgens heel nonchalant met dat ze dat natuurlijk ook allang wist. In eerste instantie was ik even van mijn stuk gebracht door deze reactie. Daarna begreep ik dat schuld en schaamte ervoor zorgen dat wij vaak niet verder komen in onze verwerking. De slachtofferrol ontheft ons van onze eigen verantwoordelijkheid. Het mooie in deze was dat er licht kwam op de situatie zonder dat zij haar verhaal hoefde te vertellen. De lijnen van de rollen vertellen zelf het verhaal. Wij zijn een formule.

Overigens heb ik jaren later aan de hand van het Human Design Systeem zelf een trauma uit mijn vroegste kinderjaren ontcijferd. Gebeurtenissen die mij 40 jaar lang in haar greep hadden en wat mij bij tijd en wijle paniekaanvallen bezorgde. Overigens heb ik dit trauma niet via de 36 rollen kunnen ontcijferen, maar op andere wijze. Op een dag ging ik met een nieuw verworven kijk en kennis rustig zitten en bekeek de kaarten van de destijds aanwezige spelers en mijn jaarkaarten. Met behulp van de boeken en de kaarten ontvouwde zich het verhaal dat mij al die jaren gevangen had gehouden. Ik voelde het bewustzijn als het ware indalen en er kwam een enorme rust over mij. Er was geen sprake van iemand de schuld geven. Ik realiseerde mij de hulpeloosheid in een ieder. Ik wilde alleen maar de waarheid weten. Er hoefde niets meer verwerkt te worden. Het verborgene was aan het daglicht gebracht en dat was genoeg. Het trauma was opgelost en dit bracht rust. De rust die over mij heen kwam, was in frequentie ook op afstand waarneembaar door mijn Human Design leraar, die het later tijdens een les richting mij benoemde.