Mark Rutte, De Sleutelbewaarder

Na 10 jaar Rutte valt kabinet Rutte III vlak voor de verkiezingen wegens het schandaal met de toeslagen, waarbij vele ouders ernstig gedupeerd raakten zowel in financieel als in psychisch opzicht. Pieter Omtzigt is de man, die zich sterk maakte om de onderste steen boven te krijgen. Als een ware volksvertegenwoordiger streed hij tegen het onrecht dat de gedupeerden is aangedaan. Toch werd de toeslagenaffaire Rutte niet nagedragen, zo blijkt wel uit de uitslagen van de verkiezingen van 17 maart jl. Een meerderheid koos voor nog eens 4 jaar Rutte. We want more! We want more!

En terwijl Rutte IV nog in de verkenningsfase zit, dient het volgende schandaal zich alweer aan.
Kajsa Ollongren verliet donderdag de stadhouderskamer nadat zij een positieve testuitslag te horen kreeg. Onderweg naar haar dienstauto bleken haar aantekeningen onbedekt voor de lens van de camera. De aantekeningen lagen nu op straat. De aantekening die het meeste stof deed opwaaien was toch wel ‘Pieter Omtzigt functie elders?’ Heel Nederland is nu in de ban van de vraag ‘Who done it?’

Voor iemand met perspectief ‘power view’ zijn dit mooie processen om naar te kijken. Hoe gaan de betrokkenen zich hieruit redden? Wordt er iemand geslachtofferd? De machine van de spindoctors draait nu op volle toeren. Voor mij is dit de real life variant op de ‘House of Cards’, destijds een van mijn favoriete series.

Op Twitter ging vrijdag een poll rond met de vraag: Wie agendeerde ‘functie elders’ voor Pieter Omtzigt? De uitslag was als volgt:
6% Gelooft dat het uit de hoed van de verkenners zelf kwam. 11,8% Verdenkt Kaag, 7,8% gaat voor Hoekstra, maar helemaal bovenaan met 74,4% vermoedt het overgrote deel dat het Rutte geweest moet zijn.

Het schijnt dat Rutte in voorgaande jaren Omtzigt het zwijgen heeft opgelegd toen hij aan het doorgraven was in het MH17 dossier, evenals in de zaak Demmink. Het was ook Pieter Omtzigt die bleef spitten in de toeslagaffaire met als gevolg de val van Rutte III. Dit maakt het niet onwaarschijnlijk om aan te nemen dat ‘Omtzigt als luis in de pels van Rutte, bij de verkenning van het CDA als mogelijke coalitiepartner, onschadelijk gemaakt moet worden. Donderdagavond liet Rutte echter weten: “It wasn’t me”.
Op de vraag: “Gaat iemand daar nog verantwoording over afleggen?” Antwoordde Rutte: “Neuuu. Niemand gaat hier uitleg over geven”. De politieke stijl van Rutte wordt door Omtzigt ook wel “de ‘Ruttedoctrine’ genoemd.
Inmiddels weten we dat er wel een debat gaat komen. Dat betekent overigens niet dat iemand van de betrokkenen hierover ook maar iets van opheldering gaat geven.

Ik heb gekeken naar de charts van bovengenoemde spelers, maar ik heb m.u.v. Rutte helaas geen geboortetijden van bovengenoemden tot mijn beschikking.
Wat vaststaat is dat Sigrid Kaag een emotioneel gedefinieerde projector is, geboren in het incarnatiekruis van de 4 wegen met het kanaal van bewustzijn (61-24) en het kanaal van synthese (19-49). Een zeer interessante speler in deze is natuurlijk Kajsa Ollongren. Zij is geboren in het incarnatiekruis van de planning. Ik had graag wat dieper in haar design willen kijken, maar op haar geboortedag verandert het type tot 3 x toe. Dit biedt geen enkele houvast. Tot slot hebben we Wopke Hoekstra, die als eerste direct afstand nam van hetgeen in de aantekeningen was vermeld. Hoekstra is geboren in het incarnatiekruis van service.

Laten we kijken naar de enige chart waarvan de geboortetijd wel bekend is. Het design van de capo di tutti capi, Mark Rutte.

Mark Rutte is geboren op 14 februari 1967 om 18:53 uur te Den Haag.
Dit maakt hem een manifesterende generator in de rol van een onderzoeker/opportunist, geboren in het incarnatiekruis van besmetting (contagion).
Synoniemen voor besmetting: aansteking, infectie, overdracht, bezoedeling, corruptie.
Het woord besmetting roept al gauw negatieve associaties op. Toch kan besmetting ook aanstekelijk werken in positieve zin. Zo zijn de meeste mensen die in aanraking kwamen met Human Design ook aangestoken en besmet geraakt door dit systeem, zodanig dat er geen weg meer terug is naar wat voorheen ‘normaal’ was. Mensen die 7 jaar hun strategie & autoriteit hebben geleefd, hebben een gedragsverandering ondergaan en geleerd te luisteren naar hun eigen autoriteit. Het de-conditioneringsproces heeft geleid tot veranderd bewustzijn. Er is een voor en na het de-conditioneringsproces.

Alles is duaal, zo ook besmetting. Besmetting net als conditionering kan als prettig of onprettig worden ervaren.

Rutte probeert op zijn manier het volk aan te steken voor ‘een nieuw normaal’ waarbij gestuurd wordt op gedragsverandering. Het kapitalisme zoals we het kennen, moet worden hervormd. Covid-19 (ook een besmetting) is daartoe de katalysator.

Rutte heeft het profiel van een onderzoeker/opportunist (1/4). Dit is een harmonisch profiel. Harmonische profielen kom je niet zo vaak tegen. Een harmonisch profiel betekent dat de frequentie van de persoonlijkheid, van wie hij denkt dat hij is, is in harmonie met het lichaam.
Het onderzoeken van de 1e lijn komt voort uit onzekerheid. Hij onderzoekt zodat hij een fundament heeft om op voort te bouwen, een veilige basis. Dit fundament geeft een vorm van zekerheid. De 4e lijn van de opportunist investeert in relaties zodat hij later invloed kan uitoefenen op zijn netwerk. Kort samengevat: De eerste lijn legt altijd een fundament. De vierde lijn externaliseert die basis via een netwerk van kansen.

Het kanaal van de beat (14-2), een design van een sleutelbewaarder, bepaalt dat hij een generator aura heeft, die open en omhullend is. Met het kanaal van de beat is Rutte een leider die een nieuwe richting aangeeft. Poort 14, de poort van de machtsvaardigheden maakt onderdeel uit van zijn incarnatiekruis. Het incarnatiekruis maakt zo’n 70% uit van wie wij zijn. De poort van de machtsvaardigheden in de 4e lijn heet veiligheid; de opbouw en behoud van macht via bekwame interactie. Het koppelen van gratie aan controle. De concentratie op het leggen van een stevig fundament. De sleutel tot macht ligt in het ontwikkelen van vaardigheid om een sterk fundament te verzekeren. Dat fundament is na 10 jaar Rutte wel verzekerd.

Zijn leiderschap kenmerkt zich door zijn discretie. Hij is een teamspeler en zal de mensen met wie hij nauw samenwerkt nooit afvallen. De 4e lijn is de lijn van broederschap/zusterschap. Dit wekt vertrouwen en bewaart de harmonie binnen het team. Rutte is de teamspeler, erkend als de leider maar nooit de kapitein. Voor Rutte staat het hogere doel bovenaan. Hij stelt zichzelf in dienst van dat doel.

Dit zien we terug in zijn persoonlijkheidsaarde. Poort 29, de poort van het ‘ja’ zeggen, toegewijd zijn. Poort 29 in de 1e lijn heet de dienstplichtige. Hij beschikt over het vermogen zich aan te passen aan de strijd wanneer nodig. De kracht om te volharden, maar alleen zolang dat nodig is.

De tweede definitie is het kanaal van inspiratie (8-1) en maakt Rutte tot een manifesterende generator. Rutte is gedreven om als individueel een bijdrage te leveren aan de groepsdoelen en een voorbeeld te zijn voor anderen. Dit is de stem die zegt: “Ik weet de weg.” Het dilemma van het individuele rolmodel is echter dat hij niet sociaal is. Niet sociaal in de zin dat hij niet over het vermogen beschikt om zijn richting en hogere doel uit te leggen en te delen met het volk. Hij gaat geen discussies aan. Zijn ding is: ik weet het. Ik weet het gewoon en dat is alles. Deze beperking maakt het moeilijk om impact te hebben en anderen te mee te krijgen.

Wij onderschatten vaak de enorme impact van eerlijke communicatie. Een van de grote dilemma's die we hebben, is dat zoveel van wat er wordt gezegd zonder waarheid is. Het is het dilemma van de not-self. De mind beheerst ons leven waardoor er nooit echt eerlijk gecommuniceerd wordt; de not-self kan het zich niet veroorloven. De not-self probeert dingen te beheersen en te manipuleren zodat er niet eerlijk wordt gecommuniceerd.

Alleen wanneer Rutte daadwerkelijk kan aantonen dat zijn richting rendabel is en dat het uiteindelijk ergens toe leidt zal hij het collectief kunnen beïnvloeden en meekrijgen. De hoofdzaak is echter dat het collectief het gewoon zal moeten accepteren wat de resultaten ook zullen zijn. Rutte beschikt alleen over individuele definitie; individuele definitie brengt mutatie; mutatie verandert de regels.

Tenslotte zijn persoonlijkheidszon. De zon laat ons onze essentie zien, onze levenskracht. Rutte’s persoonlijkheidszon in gelegen in poort 30, de poort van het herkennen van gevoel of niet.
Zon in de poort van het herkennen van gevoel staat in de 1e lijn. Vrijheid (h)erkend als illusie en beperking aanvaard als lot. In de I Tjing heet hexagram 30, het aanhoudende vuur. Het aanhoudende vuur is hongerig naar verandering.
Het dilemma is dat zijn zon zich in een open emotioneel centrum bevindt. Zijn zon in een open centrum betekent dat hij er zelf geen toegang toe heeft. Om zijn essentie te kunnen tonen is hij afhankelijk van anderen, van degenen die zijn zon definiëren.

Daar komt nog bij dat voelen voor iemand met een open emotioneel centrum een hele uitdaging kan zijn. Wat is het dat ik voel? Wat moet ik met hetgeen ik voel? Je ziet aan Rutte dat zodra de discussie enigszins verhit raakt hij zichzelf probeert te redden met een glimlach of een grapje om zo de aandacht van de discussie af te leiden en in de kiem te smoren.

Een mooi voorbeeld van het ongemak van een open emotioneel centrum was recentelijk te zien bij Nieuwsuur toen Rutte tijdens de uitzending een ontmoeting had met een ondernemer. De man legt uit welke consequenties 10 jaar Rutte en de coronamaatregelen hebben gehad voor de ondernemers. Rutte luistert en knikt naar de man met een glimlach op zijn gezicht. Op een gegeven moment schiet Rutte in de lach. Krantenkoppen berichtten: Rutte lacht ondernemer in gezicht uit. Natuurlijk lachte Rutte de man niet uit. Deze lach was meer een nerveuze stuiptrekking, een ontlading. Het werd Rutte even te veel.
De glimlach die hij van meet af aan opzet is zijn masker. Van kleins af aan heeft hij zichzelf de glimlach als 2e natuur aangeleerd. Dit is het not-self mechanisme van iemand met een open solar plexus. Met de glimlach probeert hij zichzelf te beschermen tegen wat er komen gaat. Wat hij met die glimlach eigenlijk probeert te zeggen is, spaar mij, blijf rustig aub. Daar kwam nog eens bij dat hij onzeker wordt als hij zich niet heeft kunnen voorbereiden. Hij weet niet wat er komen gaat maar hij vreest voor een confrontatie met de waarheid. Als iemand met een open emotioneel centrum verstaat hij de kunst van het ontwijken van confrontaties en de waarheid.
Maar op dat moment, op die kruk zittend tegenover een ondernemer met een bedrijf dat niet voldoet aan het predicaat ‘essentieel’, weet hij dat de confrontatie gaat komen. Achter de glimlach van Rutte gebeurt van alles. Inwendig loopt de spanning op. Rutte is alert. Hij is zich bewust van de camera die op hem gericht staat. Het volk kijkt thuis mee. Het is belangrijk dat hij een goede indruk achterlaat. Hij weet dat er straks een reactie van hem wordt verwacht. Hij voelt de druk in zijn volledig open root, de adrenaline stijgt. De man spreekt over het beleid van Rutte en welke gevolgen dit heeft voor de man persoonlijk. De emoties komen bij Rutte uitvergroot binnen. En dan ineens komt de ontlading via er een raar soort van lachkreetje wat hij meteen probeert te corrigeren met nee, nee, nee, ik lach niet over uw verhaal, uw verhaal raakt mij. En dat het verhaal van de man binnenkomt bij Rutte komt mij als oprecht over. Wat het lastig maakt in deze is dat zijn lichaamstaal niet congruent is aan hetgeen hij zegt. De man antwoordt dan met, u lacht mij iets te veel. Rutte zegt dan: “ja, dat is een kwestie van stijlverschil.”

Deze opmerking van Rutte vind ik een interessante. Rutte bevestigt hier dat zijn 'lachen' een stijl is en niet vanuit de oprechtheid van gevoel ontstaat. Hij heeft zijn bewuste Venus in poort 22, gratie of schande. 2e lijn – charme school; de overtuiging dat stijl de natuur kan maskeren. Het vermogen om zichzelf en anderen met succes voor de gek te houden. Dit is zijn mores, de gewoonte die hij trouw moet blijven. Leeft hij niet volgens dit principe, zal hij in emotionele crisis geraken.
Het is echter zo dat de stijl die hij hanteert een kwaliteit van gedrag is die het best geschikt is in triviale situaties. Hanteert hij deze stijl bij serieuzere zaken zoals in het voorbeeld van genoemde ondernemer wordt er schande van gesproken. En zo bleek ook uit de krantenkoppen.

Na het bouwen van een solide fundament in de afgelopen 10 jaar, is de tijd aangebroken om de veranderingen in menselijke richting door te voeren. Interessant detail in de solar return van Rutte dit jaar. Zijn Neptunus komt door de transit dit jaar in detriment te staan. Neptunus in detriment brengt zelfbedrog en degeneratie met zich mee. Neptunus in detriment wordt aangewakkerd door de transit van mars in 23.1 in detriment.
Neptunus in 43.6 in detriment, de doorbraak. Een neiging van het ego die bij een doorbraak de rechtvaardiging van zijn mindere eigenschappen ziet en deze overbrengt naar de nieuwe orde. Onder de conditionering van mars in detriment zal Rutte in haast de verkeerde beslissing kunnen nemen. De krachtige uitdrukking van een inzicht dat negatieve effecten zal hebben. De poging om de ene set aan waarden te ondermijnen voor een andere. Waar de waarde van weten belangrijker wordt gevonden dan andere aspecten van het leven.